Orthoptie voor kinderen en volwassenen

Orthoptie is een woord wat afstamt uit het Grieks. Ortho is recht en opsis is zien. Indien u niet volledig ‘’recht’’ ziet kan dit klachten veroorzaken zoals:

  • Dubbelzien
  • Hoofdpijn
  • Leesklachten (specifiek)
  • Lui oog
  • Oogbewegingsstoornissen
  • Scheelzien

 

Kinderogen zijn nog in ontwikkeling. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen beide ogen of aan de oogstand, belemmert dit de ontwikkeling van de ogen. Het is daarom van belang dat kinderen worden onderzocht door een orthoptist. Zij is verantwoordelijk voor dit specifieke gedeelte binnen de oogheelkunde.

Ook volwassenen met specifieke klachten kunnen bij onze orthoptist terecht. Denk aan hoofdpijn (voorhoofd), moeite met focussen/ leesklachten of dubbelzien. De orthoptist kan indien nodig een prismabril voorschrijven.

 

Dubbelzien

Als de oogspieren niet goed functioneren kan dit resulteren in dubbelzien. Het is belangrijk dat de oorzaak hiervan wordt achterhaald. De orthoptist onderzoekt welke oogspier(en) onvoldoende functioneert en bepaalt of het noodzakelijk is om een specialist mee te laten kijken. Om van het dubbelzien af te komen schrijft zijt soms specifieke oefeningen voor. Ook wordt het dubbelzien soms verholpen middels een prismabril.

 

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan erg vervelend zijn, daarnaast kan het u belemmeren in het dagelijks leven. De orthoptist kan bepalen of uw ogen de hoofdpijn veroorzaken. Is dit het geval kan zij de behandeling bepalen. Soms is dit een bril en soms zijn dit specifieke oogspieroefeningen.

 

Leesklachten (specifiek)

Leesklachten worden veelal veroorzaakt door een verminderde werking van oogspieren. De accommodatie kan verminderd zijn of de samenwerking tussen de ogen kan slechter zijn. Ook de behandeling voor leesklachten bestaat uit een bril of oefeningen.

 

Lui oog

Als het zicht van het ene oog beter ontwikkeld dan die van het andere oog noemen we dat een lui oog. Dit wordt vaak veroorzaakt door scheelzien of een brilsterkte. Enkel op jonge leeftijd kan dit middels een behandeling nog worden gecorrigeerd. Het daarom van groot belang om op tijd met uw kind bij een orthoptist te komen. De behandeling van een lui oog bestaat uit het afplakken van het ”goede” oog, vaak in combinatie met het dragen van de voorgeschreven brilsterkte.

 

Oogbewegingsstoornissen

Elk oog heeft 6 ”extra-oculaire” oogspieren. Deze spieren hebben elk hun eigen functie en zorgen ervoor dat een oog alle kanten op kan draaien. Soms ontstaat er een stoornis in deze bewegingen. Dit kan bij de geboorte soms al aanwezig zijn, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het is van belang om de oorzaak te achterhalen, zodat de beste behandeling kan worden toegepast.

 

Scheelzien

Als de ogen niet helemaal recht staan noemen we dat scheelzien. Het kan verschillende oorzaken hebben, welke de orthoptist kan vaststellen. Scheelzien belemmert de samenwerking van de ogen en kan een lui oog veroorzaken. Soms wordt het verholpen door een bril, maar soms is het ook noodzakelijk dat er een oogspieroperatie wordt uitgevoerd. Onze orthoptist zal dit bepalen en zo nodig uw kind doorverwijzen naar het ziekenhuis.

 

De kosten voor een orthoptisch onderzoek voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed door de zorgverzekering. Dit regelen wij voor u.

Voor volwassenen bedragen de kosten €60 voor een orthoptisch onderzoek en €40 voor een orthoptische controle.